Luftfartsverket och SMHI med Lunds universitet som partner ska utveckla system för säkrare och mer effektiva flygningar i det undre luftrummet. Det innebär primärt att de ska förbättra vädertjänster för drönare men även för bemannad luftfart.
Det tvååriga projektet handlar både om flygsäkerhet men också om samhällets växande behov av obemannade flygtjänster. Genom workshops, analyser och utveckling av konceptuella lösningar ska projektet identifiera och möta de utmaningar som sektorn står inför.
I en av de mest innovativa delarna av projektet ska forskare undersöka hur information från drönare kan användas för att ge information om vädret.
Nära marken händer det mycket småskaligt i atmosfären. Där behöver vädertjänsten mer data, både för att förbättra startläget för väderprognoserna och för att förbättra beskrivningarna i prognosmodellen.
-Mätinstrument på drönare och även andra data från flygningar med drönare kan ge oss värdefull information som kompletterar den information som vi använder idag, förklarar Magnus Lindskog, forskare inom meteorologi på SMHIs forskningsavdelning.
Inom ramen för projektet kommer data från drönare att användas för att utveckla mer finskaliga processbeskrivningar i prognosmodellen. Data kommer att läsas in i systemet för att förbättra nulägesbeskrivningen av vädret. Effekterna som dessa data ger på väderprognoserna kommer sedan att analyseras av forskarna.
– Vi hoppas att detta projekt kan lägga grunden för en mer omfattande satsning på högupplösta vädertjänster framöver. Det finns både säkerhetsmässiga och ekonomiska incitament för att investera i bättre väderdata, säger Gustaf Fylkner, operativ expert vid LFV.
Källa: SMHI 3 februari 2025