När aktiekurserna rör sig på börsen i Shanghai, sjunker eller stiger, då reagerar i stort sett alla finansiella marknader runt om i världen.
Den koloniala arkitekturen längs The Bund påminner om att Shanghai även tidigare var ett ledande finansiellt centrum i Asien. Då var det engelsmän, fransmän och ryssar som etablerade sig här.
Kina har sedan länge tagit positionen som den dominerande och drivande ekonomin bland världens länder. Alla multinationella företag med självaktning har numera både försäljning och produktion i Kina.
De kinesiska ledarna pekar ut riktningen för morgondagens värld, allt orkestrerat under en märklig blandning av rent kapitalistisk marknadsekonomi och kommunistiskt centralstyre.
I Shanghai uppförs allt fler skyskrapor med hundra våningar eller mer. Mellan de höga affärskomplexen syns ett och annat buddhistiskt tempel, som tecken på att religionen fortfarande lever trots över 60 års kommunistiskt styre.
Den unga generationen av kineser flyttar ofta in till städerna för att få arbete. Lönen här är betydligt högre än på landsbygden.
Längs de breda avenyerna syns stora eleganta bilar, många är europeiska märken, exempelvis BMW, Audi, Mercedes, Volkswagen och även en och annan Volvo.
Cyklisterna som tidigare dominerade stadsbilden i storstäderna, är i stort sett försvunna. Nu är det elmoped som gäller för den som inte har bil.
Kenneth Leverbeck
augusti 2015