Ryssland drar sig ur kärnvapenavtalet med USA


Under ett möte med Rysslands utrikes- och försvarsministrar meddelade den ryske presidenten Vladimir Putin att också Ryssland drar sig ur kärnvapenavtalet INF, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Avtalet INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) slöts med dåvarande Sovjetunionen under Kalla kriget 1987 och avser reglera markbaserade medeldistansrobotar.

Rysslands utspel kommer dagen efter att president Donald Trump i ett skriftligt uttalande meddelat att USA drar sig ur detta

INF-avtalet har varit en av hörnstenarna för europeisk säkerhet sedan Kalla kriget. Anledningen till att USA drar sig ur är för att landet anser att Ryssland har brutit mot avtalet i flera år.

”Alltför länge har Ryssland ostraffat kränkt INF-avtalet, genom att i hemlighet utveckla och sätta in ett förbjudet robotsystem som utgör ett direkt hot mot våra allierade och våra styrkor utomlands”, meddelade USA:s president.

Trump gav Ryssland sex månader på sig att förstöra alla robotar, uppskjutningsramper och annan utrustning som som tillhör robotsystemen.

Förutom att avtalet nu luckrats upp av de båda parterna, meddelade Putin under lördagen att Ryssland kommer påbörja tillverkningen av nya robotar.

Dessutom uppmanade Putin ministrarna att inte inleda nedrustningssamtal med Washington

Det var i december som USA ställde ett 60 dagar långt ultimatum på Ryssland att börja följa avtalet, en tidsgräns som löper ut på lördagen, den 2 februari.

INF-avtalet innebär att alla markbaserade ballistiska och kryssningsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas.

Övriga kärnvapenstater, Kina, Nordkorea, Indien, Pakistan, Israel, Storbritannien och Frankrike omfattas inte av INF-avtalet. Inte heller sjöbaserade medeldistansrobotar omfattas av avtalet.

Källa: SVT, den 2 februari 2019