Moln av gas och stoft med många nyfödda stjärnor. En tjock båge av gas och stoft sträcker sig från toppen av bilden, där den är starkt upplyst av många stjärnor i och runt den, medan den är mörk och mera skymd i nederkant.
För andra gången i år har en bild av chalmersastronomen Jonathan Tan valts ut till veckans bild av rymdteleskopet Hubble. Bilden visar nebulosan RCW 7, som ligger i stjärnbilden Akterskeppet (Puppis), där stjärnor bildas i stora moln av gas och stoft.
En ansamling av interstellär gas och stoft är i fokus för en av de senaste Hubble Picture of the Week, där en spektakulär bild väljs ut varje vecka. Nebulosan, som fått namnet RCW 7, ligger drygt 5300 ljusår från jorden.
Nebulosor är områden i rymden som är rika på gas och stoft – det råmaterial som behövs för att bilda nya stjärnor. Under påverkan av gravitation kan delar av gas- och stoftmolnen smälta samman till det som är stjärnors första stadie, så kallade protostjärnor. De omges av snurrande skivor av överbliven gas och stoft, där planeter senare kan bildas.
När det gäller RCW 7 är protostjärnorna som bildas här särskilt massiva, och det som forskarna Jonathan Tan och Rubén Fedriani fokuserat på är det som ska bli en dubbelstjärna med namnet IRAS 07299-1651, fortfarande i sin glödande kokong av gas i nebulosans ringlande moln.
Många av de andra, större stjärnorna i bilden är inte en del av nebulosan, utan ligger mellan den och vårt solsystem.
Mer info:
Läs mer om bilden ”A transformation in progress” på ESA/Hubbles officiella webbplats.
Bilden togs fram som en del av ett större forskningsprojekt, som presenteras i den vetenskapliga artikeln: Dynamics of a massive binary at birth, i ansedda tidskriften Nature Astronomy
Credits för bilden: ESA/Hubble & NASA, Jonathan Tan (Chalmers University & University of Virginia), Rubén Fedriani (Instituto de Astrofisica de Andalucia, Spanien).
Källa: Chalmers Tekniska Högskola