Sällsynta jordartsmetaller är numera hörnstenar i avancerad elektronik och vid energiproduktion. Nästan all utvinning av metallerna sker i Kina som därmed kontrollerar tillgången.
2011 höjde de kinesiska exportörerna priset på den sällsynta jordartsmetallen dysprosium från 285 USD/kg till 2 290 USD/kg. Priset på likartade metaller steg med 400-500 procent.
Dysprosium är en metall som behövs för att göra magnetiska komponenter mindre känsliga för temperaturvariationer i exempelvis vindkraftverk, elbilar, hårdiskar och mobiltelefoner.
Ett allt större problem ur västerländsk synvinkel är att 95 procent av alla sällsynta jordartsmetaller numera bryts i Kina men att kinesisk industri hellre sälja elektroniska produkter än råvaror.
– Om tio år kommer den kinesiska industrin själv att använda alla sällsynta jordartsmetaller som bryts i Kina och inget kommer att gå på export, säger Steven Savage, forskningschef på FOI.
I Kongo råder ett krig som har gjort den internationella tillgången på mineraler osäker. Det gäller för enskilda företag men också försvarsmakten runt om i världen som är starkt beroende av metaller till elektronik och IT-system.
Nu har EU och enskilda nationer inlett en kartläggning av vilket metaller och andra mineraler som används i olika produkter. Dessutom ska uppgifter tas fram om varifrån mineralerna kommer och om säkerheten i leveranserna.
Källa: FOI