Livet på Mekongfloden 2017

Närmare 90 miljoner människor är beroende av floden. Mekong mynnar ut i ett enormt delta i söd­ra Kambodja och Vietnam.

Större städer längs floden är Vientiane (huvudstad i Laos) och Phnom Penh, huvudstad i Kambodja.

Mekongfloden är en av de artrikaste biotoperna i världen. Mer än 1200 fiskarter har identifierats där men det kan finnas så många som 1700 arter.

Fisket utgör en viktig del av handeln och är en viktig proteinkälla för människor och djur som lever i flodens närhet. Omkring 120 fiskarter förekommer vanligtvis på marknaden men främst handlar det om 10–20 arter som tas upp.

Mekong intar en särställning bland världens floder såväl ekologiskt som socialt.

Det väldiga deltat i Vietnam och flodsjön Tonlé Sap i Kambodja hör genom sin artrikedom till de mest kända platserna i området, med ett stort antal fiskarter som finns längs med hela huvudfåran och dess bifloder.

Ett antal dammar har byggts för att utvinna elkraft. Det finns ett 30-tal dammar längs Mekong. I Kina har huvudfåran till floden  exploaterats  i de övre strömmarna.

Det senaste jätteprojektet Nuozhadu i provinsen Yunnan har redan börjat generera elektricitet. Söder om Kina är flodens huvudström än så länge otämjd, även om vissa bifloder har byggts ut.

En rad nya kraftverk planeras längs huvudfåran. Ett av dem är på väg att bli klart. Det är Xayaburi i norra Laos. Det ska stå färdigt 2019.

 

I Vietnam och Kambodja är inte alla övertygade om projektets fördelar. Det har orsakat re­gionala spänningar i området.

Men Mekongfördraget ger, enligt internationell rätt, regionens  länder  rätt att få reda på och att dessutom konsulteras om vattenkraftprojekt misstänks ge  effekter som sträcker sig in över deras gränser.

Kenneth Leverbeck

Mekongfloden Kambodja

oktober 2017