Ur ett geologiskt perspektiv har jorden hittills befunnit sig i holocen. Nu är vi på väg in i antropocen där människan spelar en allt mer central roll för den globala utvecklingen.
Olikt tidigare geologiska perioder på Jorden kan de långsiktiga globala förändringarna i antropocen inte förklaras utifrån fysiken, kemin eller ens biologin.
Den förhärskande drivande kraften är människans förmåga att skapa och sprida ny teknik liksom sociala innovationer, mer än andra arter, till individer och samhällen över generationer.
Det här diskuterades på Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) under ett seminarium, arrangerat inom ramen för The Gordon Goodman Award.
2014 års pris gick till klimatforskaren Sibyl Seitzinger, som leder International Geosphere-Biosphere programme (IGBP), med kansli hos KVA.
Sibyl Seitzinger beskrev kemisten och forskaren Gordon Goodmans betydelse för utvecklingen av det vetenskapliga samarbetet inom området. Redan 1977 blev han ansvarig för Beijerinstitutet.
Tillsammans med Bert Bolin och andra forskare organiserade Gordon Goodman en rad möten och skapade nätverk som ledde till att FN:s klimatpanel, IPCC, bildades i mitten på 1980-talet.
Det ökade internationella samarbetet har lett till en rad projekt under 2000-talet, bland annat genom utvecklingen av klimatmodeller men också genom studier av iskärnor.
Forskaren Sibyl Seitzinger talade om Antropocen och den centrala roll som det här innebär att människan spelar för jordens framtida utveckling.
-Det betyder att vi människor måste fortsätta att tänka framåt för att vi ska kunna skapa ett hållbart samhälle globalt, sa hon.
Uttrycket antropocen myntades ursprungligen av forskaren Paul Crutzen i början av 2000-talet. Sedan dess har det skrivits en rad artiklar och böcker inom området.
Begreppet dyker numera allt oftare upp i klimat- och miljödebatter. Bland forskare har det blivit utgångspunkt för en rad vetenskapliga projekt.
-Det står för ett behov av internationellt samarbete. Vi behöver bland annat få bättre förståelse av sambandet mellan lokal och global påverkan på miljö.
-Antropcen handlar inte bara om klimatförändringar utan syftar också på alla de komplexa förändringar som människan åstadkommer i naturen, poängterade Sibyl Seitzinger.
Hon tog dammbyggen som exempel på mänsklig påverkan. Från 1800-talet och fram till 2000-talet har antalet dammar ökat kraftigt globalt. Det finns numera över 50 000 dammar.
-Den här utvecklingen påverkar distributionen av sedimenten i många floder. Det här påverkar också kväveförlusterna från naturliga källor.
Sibyl Seitzinger menade att vi har många prövningar framför oss på grund av miljöförändringarna. CO2-utsläpp till luften gör att försurningen av haven förväntas öka.
Kväve kan påverka klimatförändringen på många olika komplexa sätt. Lustgas (N2O) är en kraftfull växthusgas. Tillförsel av gödsel inom jordbruket orsakar stora utsläpp av lustgas.
Ett annat globalt miljöproblem är ”black carbon”, dvs sotpartiklar, i atmosfären. Även om utsläppen endast sker under kort tid så kan partiklarna påverka klimat och hälsa under lång tid.
-Sot i atmosfären påverkar klimatet genom att de tar upp värme. Sotpartiklar hamnar på andra plats efter koldioxid som miljöpåverkare, sa Sibyl Seitzinger.
Kenneth Leverbeck
maj 2014