Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har beslutat att anslå 320 miljoner kronor till ett forskningscenter för proteinforskning – Wallenberg Centre for Protein Research.
Genom samarbetet med Uppsala universitet, KTH, Chalmers och AstraZeneca, så beräknas satsningarna sammanlagt att uppgå till 510 miljoner kronor fram till och med år 2023.
Wallenberg Centre for Protein Research har ambitionen att bli ett ledande internationellt kunskapscentrum för proteinforskning, med fokus på studier av människans proteiner och produktion av biologiska läkemedel.
Centret avser att samarbeta med såväl mindre forskningsbolag som större läkemedelsföretag vid utveckling av nya produktionstekniker för bioläkemedel.
– Det är mycket glädjande att vi med gemensamma krafter får till denna satsning som ger förutsättningar för fortsatt svensk proteinforskning i yppersta världsklass. Studier av människans proteiner är en viktig del i den grundläggande förståelsen av människans biologi och sjukdomar. Centrets fokus på produktionstekniker för biologiska läkemedel kombinerar utmärkt grundforskning med tillämpningar vilket vi tror kommer vara en viktig framgångsfaktor, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
Biologiska läkemedel har revolutionerat medicinen och gjort det möjligt att också behandla avancerade sjukdomar, däribland olika former av cancer och autoimmuna sjukdomstillstånd.
I framtiden förväntar forskarna att många fler sjukdomar än i dag kommer att bli behandlade med hjälp av biologiska molekyler, främst baserade på antikroppar.
Centret ska lokaliseras till AlbaNova Universitetscentrum på KTH och SciLife Lab i Stockholm, samt Uppsala universitet och Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
Källa: Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse