Tanzania Serengeti
Konungariket Bhutans omvälvande historia
Det är inte många som känner till Bhutan , ett litet konungarike långt upp i Himalaya. Under lång tid kontrollerades landet av Storbritannien men numera har Bhutan en närmare relation till Indien i söder.
30 år med EU har förändrat vår demokrati i grunden
Den största förändringen handlar om den maktförskjutning som skett från riksdag till regering. Allt fler lagar stiftas på EU-nivå, det vill säga av regeringens ministrar inom ministerrådet och ofta tillsammans med Europaparlamentet.
En ny spelplan tar form i Arktis
Sedan Sverige och Finland blev medlemmar i Nato har alliansens geografiska förutsättningar förändrats nämnvärt. Det innebär en ny spelplan för Nato med en mer integrerad taktik för avskräckning i regionen anpassad till alliansens nya förutsättningar.
Perovskiter bättre än kiselbaserade material i solceller
Stabilare och mer effektiva material för solceller krävs i den gröna omställningen. Så kallade halida perovskiter lyfts fram som ett lovande alternativ till dagens kiselbaserade material.
AI-baserat enzym som kan minska utsläppen
Rubisco-enzymet, det viktigaste enzymet för att fixera koldioxid i alger och växter, är nu målet för AI-baserad proteindefiniering i Paul Hudsons laboratorium på KTH/SciLIfeLab.
3000 år gamla städer upptäckta i Amazonas
En lidarkarta över staden Kunguints i den ecuadorianska Amazonas avslöjar gamla gator kantade av hus. Arkeologer har upptäckt ett stort och mycket komplext system av antika städer som går tillbaka nästan 3 000 år i Amazonas regnskog.
Åklagaren lägger ner förundersökning av Estoniakatastrofen
M/S Estonia var inte sjövärdigt men bakgrunden till katastrofen innebär inte något brott som nu kan leda till åtal. Det är sammanfattningen av åklagarens förundersökning. Hon hänvisar också till Statens haverikommissions utredning i sitt pressmeddelande.
Digitaliseringen har fallgropar i gråzon och krig
Den pågående digitaliseringen i samhället innebär många fördelar, som en högre servicenivå för medborgarna och mer kostnadseffektiva organisationer för ägare eller skattebetalare.
Men digitaliseringen medför även risker. Analyser av dessa utgår dock ofta från ett fredstida perspektiv, men hur förändras riskerna om freden övergår i gråzon eller krig?
Kommunen hade inte rätt att verka för att bli ”vargfritt”
Våren 2023 beslutade kommunfullmäktige i Linköping att de politiska företrädarna ”ska verka för att Linköping ska vara en vargfri kommun”. Beslutet överklagades. I december upphävde förvaltningsrätten Linköping kommuns beslut från den 30 maj 2023.
Växtskyddsmedel med glyfosat får förnyat godkännande i EU i tio år
Glyfosat är världens mest använda verksamma ämne i växtskyddsmedel. År 2022 var den totala försäljningen i Sverige 853 ton. Det innebär en ökning från 807 ton år 2021.
Svensk expedition studerar inlandsisar på Antarktis
Årets Antarktisexpedition, organiseras av Polarforskningssekretariatet. En grupp forskare söker svar på frågan om Antarktis framtida utveckling i ett allt varmare klimat. En del av svaret kan finnas i berggrunden och i flyttblock som inlandsisen har fört med sig.
Europeisk kommitté för sällsynta jordartsmetaller har skapats
På initiativ av Tysklands standardiseringsorganisation, DIN, har en ny europeisk kommitté för sällsynta jordartsmetaller skapats. Sällsynta jordartsmetaller är ett viktigt område för Sverige, inte minst sedan man upptäckt att Europas största fyndighet finns i Kiruna.
Sverigebilden har försämrats men majoriteten är fortsatt positiv
Svenska institutets undersökning av Sverigebilden i Mellanöstern, Nordafrika och Asien visar att koranbränningar och felaktiga budskap om att den svenska staten kidnappar muslimska barn har bidragit till en försämrad bild av Sverige. Dock har fler fortsatt en positiv uppfattning om Sverige än en negativ.
Är geoengineering ett seriöst alternativ eller en farlig åtgärd?
Geoengineering är ett samlingsnamn för tekniker att storskaligt manipulera klimatet för att få ned jordens medeltemperatur. Dessa idéer debatteras nu allt mer flitigt. Ett förslag är att sprida sulfatpartiklar i stratosfären för att hindra solinstrålning. Är det här ett seriöst alternativ eller är blotta tanken farlig?
Många fynd av brännande havssnöre i Bohuslän
Vinterbadare på västkusten varnas för det trassliga havssnöret och i Norge har det orsakat stora problem i laxodlingar. Det upp till 30 meter långa, brännande nässeldjuret har väckt uppmärksamhet sedan det plötsligt dykt upp i stort antal.
Oro kring globalt avtal mot plastföroreningar
Den 13 till 19 november 2024 möttes världens länder i Nairobi för den tredje förhandlingsrundan av fem för att få till ett globalt avtal mot plastföroreningar. En risk var att avtalet kommer att urvattnas av länder som inte är villiga att ta tag i grundproblemet, nämligen den ökande plastproduktionen. Det menar Lundaforskare som följde de pågående förhandlingarna på nära håll.
Processen bakom hjärnans arbetsminne avslöjad
Nya insikter från hjärnforskningen om arbetsminnet kan leda till utvecklingen av artificiell intelligens med en kognitiv förmåga som liknar människans.
Forskare från Massachusetts Institute of Technology, Karolinska Institutet och KTH har lyckats visa hur våra hjärnor organiserar och hanterar uppgifter mycket mer effektivt än vad man först trodde.
Många former av motstånd globalt mot klimatanpassning
Många människor gör motstånd mot åtgärder som ska skydda dem mot klimatrisker. Det visar en studie från Lunds universitet som har kartlagt var, och i vilka sammanhang, olika grupper motsätter sig klimatanpassningar.
Samma utmaningar och möjligheter i elsystemet – med eller utan kärnkraft
Dagens energidebatt är polariserad. Vindkraft ställs mot kärnkraft, uttryck som planerbar ställs mot icke planerbar energi. Det menar forskare på Chalmers. I en nyligen publicerad forskningsrapport visar de att en ökad elektrifiering i samhället går att klara med en stor andel vind- och solkraft. Om systemet kombineras med åtgärder för flexibilitet. Den behövs både med och utan kärnkraft.
Epigenetiken innebär en holistisk syn på forskning
Ett stort steg på väg mot fusionskraft
Efter tjugo års forskning har europeiska fusionsforskare tagit ett stort steg mot fusionsteknik som en ren och utsläppsfri energikälla för framtiden. Vid en temperatur på över 100 miljoner grader har forskarna vid fusionsanläggningen JET i England uppnått ett rekord för att producera fusionsenergi.
Risk för licensjakt igen på fridlysta lodjur
Teleskopet i La Silla spanar efter asteroider
Hydrogel kan avlägsna tungmetaller i vatten
Forskare har utvecklat en hydrogel som kan avlägsna tungmetaller, färgämnen och andra föroreningar från vatten. Det är en gelé baserad på växtcellulosa spetsad med små bitar av kol.
I en nyligen publicerad artikel i den vetenskapliga tidskriften Sustainable Materials and Technologies rapporterar forskare från avdelningen för Polymerteknologi vid KTH och Politecnico di Torino, Italien, om den nya tekniken.
Replikationsproblem ökar inom forskning
Under senare år har forskare inom den akademiska världen upptäckt allt fler vetenskapliga studier som inte går att upprepa eller att upprepningarna inte ger samma resultat.
Våldsbejakande extremisters självbild granskas
Genom att förstå våldsbejakande extremisters självbild och världsbild kan deras handlingar förutsägas, Detta enligt en FOI-rapport om social identitetsteori.
– I en konfliktsituation blir dynamiken oerhört viktig. Den gör det lättare att förstå vad som skapar terror och terrorister, säger Anders Strindberg, forskare på FOI, och författare till rapporten.
De stora vapenföretagen allt mer spridda globalt
De största vapenföretagen har numera stor geografisk spridning, dvs de är etablerade internationellt. Detta enligt en rapport från Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
En forntida krigsskådeplats på Öland
Sandby borg är en enslig plats som ligger nära strandkanten på sydöstra Öland. Här levde och verkade människor för 1500 år sedan i en bygemenskap. Det var innan de gick en ond bråd död till mötes. Platsen har dragit till sig stor internationell uppmärksamhet under senare år.
Transhumanismen och framtidens människa
Det här är symbolen för transhumanismens rörelse. Transhumanism är en internationell intellektuell och kulturell rörelse som förespråkar utökad teknikanvändning för att förbättra och utöka människans mentala och fysiska egenskaper.
Galaxer utan mörk materia förvånar astronomer
Attribution är ett viktigt försvarsbegrepp
Nya uppgifter om Estoniakatastrofen samlar kritiker
Nyligen upptäckte och filmade en grupp dykare ett hål i Estonias skrov. Kritik kommer nu också från överlevande, marina experter och allmänhet, mot haverikommissionens slutsatser om vad som hände när Estonia sjönk.
Spårväg Lund C – ESS
Ny genteknik ska inte användas för att skapa graviditet
Mänskliga embryon vars arvsmassa ändras med hjälp av genommodifiering ska inte användas för att skapa en graviditet i dagsläget. Det slår den nya internationella kommissionen som tar fram riktlinjer för en eventuell framtida klinisk användning av den nya gentekniken fast i en första rapport.
Kommissionen är ett gemensamt initiativ från vetenskaps- och medicinska akademier runt om i världen och går under namnet International Commission on the Clinical Use of Human Germline Genome Editing.
Källa: Kungliga Vetenskapsakademien 3 sept 2020
Lundaforskare utvecklar metod för att förutspå skadliga solstormar
Den magnetiska energin som frigörs vid solstormar har potential att slå ut elnät, internet och flygtrafik. Men nu har forskare utvecklat en metod som kan hjälpa till att förutspå rymdväder. Upptäckten kan på sikt göra oss bättre förberedda på att skydda sårbara samhällsfunktioner.
En ambitiös klimatpolitik är samhällsekonomiskt lönsam
En ekonomiskt optimal klimatpolitik ligger i linje med Parisavtalets tvågradersmål. Det visar en ny studie från bland andra forskare på Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. De har uppdaterat ekonomipristagaren William Nordhaus analyser av kostnaderna och nyttan med klimatåtgärder.
Forskare tar fram modell för virusspridning
Forskare vid Uppsala universitet arbetar på en modell över hur spridningen av det nya coronaviruset kan komma att se ut i Sverige. Modellen ska visa vilken effekt olika nivåer av åtgärder har på spridningen.
Svensk vargpolitik är ett skämt
Faktum är att Sverige intar en bottenplacering bland de 26 europeiska länder som har varg, både vad gäller antal vargar generellt , antalet vargar i relation till landets yta och vad gäller befolkningstäthet.
Så bekämpar EU klimatförändringarna
Sommarhetta och torka under tolv århundraden i Europa
Genom historien har södra Europa tenderat att bli torrare och norra Europa fuktigare under varmare klimatperioder. Samtidigt faller de nutida trenderna i sommartorka hittills inte utanför ramen för de senaste tolv århundradenas naturliga variationer. Det visar en artikel publicerad av en internationell forskargrupp.