Det är nionde året i rad som Forskarfredag sker. Den är en del av EUs initiativ Researchers Night, som anordnas varje år samma dag runt om i Europa.
Många skolungdomar besökte Medborgarplatsen i Stockholm i slutet av september.
De fick träffa forskare och se experiment och utställningar inom olika forskningsområden.
Det rörde sig om forskning på cancervaccin, FN:s klimat panel och nanoteknik, men också om möjligheterna att klona människor, universums historia och forskningens behovet av djurförsök. Bland mycket annat,
Några 3D-skrivare tilldrog sig också stort intresse. Det är fortfarande en spektakulär teknik, som länge endast var förunnad tekniker i industrin och forskare att ta del av.
Nu är snart dessa skrivare på väg ut i elektronikbutikerna för hugade spekulanter som vill ”skriva ut” sina egna produkter på kammaren.
Vem bryr sig om Higgspartikeln verkligen finns? – Det var rubriken på ett av föredragen under Forskarfredagen.
Det var säkert många av åhörarna som också ställde sig den frågan. Men för fysiker har partikelns existens en stor betydelse.
Det framgår inte minst av att svenska Nobelkommittén i veckan beslutade ge årets Nobelpris i fysik till de forskare som beskrev partikeln.
Medarrangörer var också ADOPT, GIH, Konstfack, KRC och Nobelmuseet, liksom Naturhistoriska riksmuseet, Röda korsets högskola, Plast- och kemiföretagen och Uppsala universitet.
Kenneth Leverbeck
Oktober 2013