Utställningen visar vilken betydelse olika prisbelönta vetenskapliga upptäckter och idéer har fått för människors liv och villkor sedan 1900-talets början.
1901 fick Wilhelm Konrad Röntgen Nobelpriset i fysik för upptäckten av röntgenstrålar. Tack vare det här genombrottet kunde den medicinska diagnostiken ta ett rejält steg framåt.
Samma år fick Henri Dunant, Nobels fredspris. Han är upphovsmannen till Röda Korset, en internationellt välkänd hjälporganisation som numera är verksam i de flesta av världens länder.
1918 fick Fritz Haber Nobelpriset i kemi för upptäckten av Haber-Boschprocessen.
Det här är en metod för framställning av ammoniak som gjorde det möjligt att tillverka gödningsmedel i industriell skala, något som har haft enorm betydelse för jordbrukets utveckling.
År 2000 fick Jack Kilby Nobelpriset i fysik för sina insatser vid utveckling av integrerade kretsar – utan dessa skulle vare sig datorer eller mobiltelefoner ha varit möjliga att konstruera.
Författarskapet hos en rad Nobelpristagare i litteratur har gjort att vi har fått upp ögonen för frågor som rör frihet och demokrati i olika länder. Ett sådant verk är exempelvis Aleksandr Solzjenitsyns långnovell En dag i Ivan Denisovitj liv. Den utspelar sig i ett sovjetiskt arbetsläger under 1950-talet.
Idéer som förändrar världen är inspirerad av en resande utställning som öppnade för första gången i São Paulo i november 2013 och som fortsätter att visas runt om i världen.
Kenneth Leverbeck
september 2014