Foto/Kenneth Leverbeck
Det lilla konungariket Bhutan är ett relativt okänt land långt upp i Himalaya. Landet har ingen egen försvarsmakt utan är beroende av stormakten Indien i söder.
Efter Storbritanniens seger i Duarkriget 1865 undertecknade landet och Bhutan Sinchulufördraget, enligt vilket Bhutan skulle få ett årligt bidrag i utbyte mot att överlåta land till Brittiska Indien.
Ugyen Wangchuck, som hade varit de facto härskare i ett allt mer enat Bhutan och som hade förbättrat relationerna med britterna mot slutet av 1800-talet, utsågs till kung 1907.
Tre år senare undertecknades ett fördrag där britterna gick med på att inte blanda sig i Bhutans inre angelägenheter. Landet tillät Storbritannien att styra deras utrikespolitik. Bhutan förhandlade fram ett liknande arrangemang med det självständiga Indien 1949.
Med det indo-bhutanesiska vänskapsfördraget och återlämnandet av en liten bit av det territorium som annekterats av britterna från Bhutan formaliserades de årliga subventioner som landet hade fått. Samtidigt definierades Indiens ansvar för försvar och utrikesrelationer.
Under en rad år genomgick landet en modernisering, med början på 1950-talet. Bhutan gick med i FN 1971 och fortsatte långsamt att söka sitt engagemang utanför sina gränser.
2005 presenterade kung Jigme Singye Wangchuck utkast till Bhutans första konstitution. Stora demokratiska reformer infördes och landet höll en nationell folkomröstning för att konstitutionen skulle godkännas. Kungen abdikerade från tronen 2006 till förmån för sin son, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.
2007 omförhandlade Indien och Bhutan sitt avtal och tog bort klausulen som sa att Bhutan skulle ”vägledas av” Indien vid genomförandet av sin utrikespolitik.
2008 höll Bhutan sitt första parlamentsval i enlighet med konstitutionen. Bhutan upplevde ett fredligt maktskifte efter ett parlamentsval 2013, vilket resulterade i att det sittande partiet besegrades. 2018 förlorade det sittande partiet återigen riksdagsvalet. 2024 var det cirka 6 500 av de mer än 100 000 etniska nepalesiska flyktingar, främst Lhotshampa, som flydde eller tvingades ut ur Bhutan.
ForskarVärlden.se