Frågan ställdes av forskare vid Lunds och Stockholms universitet i det statsvetenskapliga forskningsprogrammet Demokrati bortom nationalstaten? Transnationella aktörer och globala styrformer. Slutrapporten presenterades i september.
Forskarna konstaterade att rapporten reser en rad frågor som borde engagera både politiker och en politiskt intresserad allmänhet.
– Dagens globala agenda handlar mest om olika flöden: mänskliga flöden över statsgränserna och finansiella flöden. Medan aktörerna agerar utifrån nationella territorier, sa forskningsprogrammets ledare, professor Christer Jönsson, Lunds universitet,
Han menade att den transnationella dimensionen är av allt större vikt för att förstå politiska skeenden i dagens värld.
-Internationella organisationer och deras medlemstater har i ökad utsträckning kommit att se transnationella aktörer som nyttiga samarbetspartners snarare än som besvärliga antagonister, sa Christer Jönsson.
Forskarna konstaterar att om man ser demokratisering som en långsiktig process kan man möjligen säga att de senaste decennierna uppvisat en viss utveckling i demokratiserande riktning på det globala planet och att transnationella aktörer spelar en viss roll i den utvecklingen.
Samtidigt visar analysen att graden av demokrati bland medlemstaterna (dvs demokrati nationellt) är en viktig förklaring till de internationella organisationers öppenhet gentemot transnationella aktörer.
På global nivå har de senaste decennierna inneburit att den privata sfären har gjort inbrytningar på områden som tidigare betraktades som offentliga.
Samverkan mellan FN och företag å ena sidan och NGOs å andra sidan är indikation på att gränslinjerna mellan offentligt och privat blivit allt mer diffusa och att såväl företag som frivilligorganisationer förväntas ta ett större samhällsansvar, skriver forskarna.
Forskarna konstaterar även att utöver att företagsvärldens och civilsamhällets aktörer har fått tillträde till flertalet internationella organisationer och har ingått partnerskap med olika FN-organ (där tyngdpunkten legat på forskning) figurerar de även i informella nätverk. De står ibland för privat reglering utan inblandning av stater och mellanstatliga organisationer.
Enligt Christer Jönsson har den växande rollen för transnationella aktörer uppmärksammats av forskare inom området internationella relationer men förekommer sällan i den allmänna politiska debatten.
-Dock reser våra forskningsresultat en rad frågor som borde engagera både politiker och en politiskt intresserad allmänhet mera, sa Christer Jönsson.
Han undrade hur man till exempel ska förhålla sig till det faktum att internationella organisationer som hanterar globala finansfrågor är de som är minst öppna gentemot transnationella aktörer.
-Skulle medverkan av andra intressen än finansmarknadens huvudaktörer kunna förhindra finanskriser av den typ världen genomlever och försöker mildra effekterna av dessa, undrade Christer Jönsson.
Han menade dessutom att kraven på mindre öppna internationella organisationer som en rad auktoritära stater har börjat framföra borde uppmärsammas mer, och att samordnade motstrategier behöver utarbetas.
I rapporten konstateras att sedan 1990-talet står klimatfrågorna högst på den internationella dagordningen. När dessa behandlas i olika internationella fora deltar vanligtvis fler frivilligorganisationer än regeringsrepresentanter.
Samma utveckling kan ses inom Förenta Nationerna. FN är en mellanstatlig organisation , men FN-stadgans artikel 71 öppnar möjligheter för FN:s ekonomiska och sociala råd(ECOSOC) att erbjuda konsultativ status till NGOs(frivilligorganisationer) som är verksamma i frågor inom rådets behörighet.
Till en början följde ECOSOC en restriktiv linje: 1948 hade endast 41 NGOs beviljats konsultativ status. Idag rör det sig om över 3000.
FN höll länge företagssektorn på avstånd. Under 1970-talet sågs de växande multinationella företagen till och med som ett hot mot staters suveränitet.1974 bildades också UN Centre on Transnational Corporations med uppgift att kritiskt granska multinationella företags verksamhet, speciellt i utvecklingsländerna. Men detta organ avvecklades 1993.
När Kofi Annan tilträdde som FN:s generalsekreterare 1997 propagerade han istället för ökat samarbete med näringslivet.
År 2000 bildades FN:s Global Compact, ett partnerskap med företagsvärlden. Deltagande i Global Compact förutsätter att företag ansluter sig till FN:s värderingar och tar aktivt ansvar för tio principer inom fyra områden: mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och bekämpning av korruption. Idag är mer än 8 000 företag i 145 länder medlemmar.
Kenneth Leverbeck
oktober 2015