EU:s framtida energipolitik diskuterades på ett seminarium i Europahuset, Stockholm i mitten av april. Det hölls på initiativ av Peter Eriksson (MP), EU-parlamentariker.
-Energifrågorna är stora inom EU och det finns planer på en framtida energipolitik. Men ännu görs det inte så mycket konkret. Energifrågan behöver föras ut till folket och diskuteras, sa han.
Den 25 februari offentliggjorde EU sina förslag om den framtida energipolitiken. Den beskrivs som den femte friheten inom EU.
EUs ambition är att skapa en framtida energiunion. Förslagen visar hur strategin kan komma att utformas. Numera ses många EU-länders starka beroende av energileveranser från Ryssland som ett problem.
Katarina Areskoug, som är chef för EU-kommissionen i Sverige, presenterade förslagen på seminariet och bakgrunden till initiativet.
-Idag har vi en fragmentiserad energimarknad. med egna regler i varje land. 75 procent av bostäderna i EU har dessutom dålig energieffektivitet, sa hon.
Katarina Areskoug beskrev EUs förslag som en av de största portföljerna inom energiområdet någonsin.
Förslagen till framtida energipolitik innefattar en rad områden – att öka EUs försörjningstrygghet inom energiområdet, öka stödet till LNG (liquid natural gas) och skapa beredskapsplaner.
-De handlar också om att öka integrationen av energimarknad och infrastruktur, skapa gemensamma regelverk inom energiområdet men också att sluta nya avtal om energileveranser från länder i andra regioner.
EUs mål till 2030 är att öka sammankopplingen inom energiområdet mellan EU-länderna. Katarina Areskoug betonade vikten av att bygga samman energimarknaden i Europa.
ECB är en viktig aktör inom det här sammanhanget. En fond behöver skapas för strategiska investeringar i energiprojekt. Energiområdet omges av olika lagstiftning i skilda EU-länder.
-Titta på snedvridningen av energimarknaden. Regionalt samarbete behövs också. Avregleringen av energimarknaden kommer att ta tid, konstaterade Katarina Areskoug.
Kenneth Leverbeck