Korruption förhindrar social utveckling och fattigdomsbekämpning. Korruption underminerar demokratin, bromsar investeringar och ekonomisk tillväxt.
Det var några slutsatser från Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka under en konferens om korruption och samarbete med utvecklingsländer, organiserad av Sida och Transparency International Sweden i mars.
Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka beskrev korruption som något av det värsta som kan hända ett land och som måste bekämpas i alla dess former.
– Den både förhindrar och påverkar uthålligheten i utveckling. Korruption påverkar också hälsa, investeringar och handelsutbyte, sa hon.
-Först gäller det att skapa en etik mot korruption i den egna organisation. Vi måste också arbeta kollektivt, först då kan saker hända, ensamma klarar vi inte uppgiften.
Charlotte Petri Gornitzka betonade värdet av att samarbeta med mogna organisationer som kan hantera korruption. Det råder ännu delade meningar om givarens respektive mottagaren roller.
-Frågan är om vi som anslagsgivare ska vara styrande eller icke-styrande. Men jämfört med för tio, femton år sedan har vi ändå kommit långt i vårt arbete, sa Charlotte Petri Gornitzka.
Huguette Labelle, ordförande för Transparency International, talade om organisationens stöd till företag, i deras arbete för att skapa en policy mot korruption.
Transparancy International har jobbat med korruptionsfrågor i 20 år. Men det är först nu som organisationen har fått instrument för att samarbeta med företag och myndigheter.
-Så visst har det skett förbättringar. Även om många länder ännu inte har implementerat sina regler mot korruption. Många företag verkar för det goda även om vissa inte gör det.
Huguette Labelle menade att ledningens agerande är viktigt i en organisation . Korruption börjar ofta på ”toppen”. Nolltolerans mot korruption är det enda som kan gälla.
-Det betyder mycket om en organisation kan visa att det egna landet har lagar mot korruption. Och att man har en stab som lyssnar på ledningen.
-Viktigt att företag går samman och att de klargör för de ansvariga i länderna att vissa regler måste uppfyllas för att de ska kunna arbeta där, sa Huguette Labelle.
Telekomföretaget Ericsson införde för några år sedan ett strukturerat program för att förhindra korruption i företaget.
Enligt Richard Fleetwood, chief compliance officer, Ericsson, handlar programmet främst om att förhindra mutor till personal eller andra fördelar för att ”smöra”.
-Störst är problemen i kontakterna med myndigheter. Vi försöker samarbeta med våra konkurrenter för att komma överens om gemensamma regler, sa Richard Fleetwood.
Ericsson har numera slutat använda agenter i samband med sina affärer. Richard Fleetwood konstaterade att det är en lättnad att inte använda agenter.
Från Richard Fleetwood och Ericssons perspektiv var det däremot inte så viktigt med en förstärkning av svensk lag mot korruption.
-Vi är mer beroende av korruptionslagarna i USA och Storbritannien, sa Richard Fleetwood, Ericsson.
Swedfund gör stora investeringar i utvecklingsländer. Organisationens övergripande mål är att bekämpa fattigdom. Att motverka korruption är en integrerad del av verksamheten.
-För tio år sedan var det medarbetarna själva som stod för etiken, sa Karin Isaksson, Director Business Development, Swedfund.
Hon tog exempel på svårigheter som Swedfund har ställts inför. Swedfund planerade investeringar i ett företag och hade fått kontakt med en person som ville hjälpa till med affären.
När mannens CV granskades upptäckte Swedfund att det fanns luckor i den som gjorde dem misstänksamma. Det saknades uppgifter om vad mannen hade gjort under en tvåårsperiod.
-Det visade sig att det den här personen hade kopplingar till pengar som härrörde från en kriminellt belastad person.
Michaela Ahlberg, Chief Ethics and Compliance Officer, Telia Sonera, beskrev företagets förebyggande arbete mot korruption.
-Vi granskar företag som vi är intresserade av, ut ifrån ett riskhanteringsperspektiv. Men vi har också empati och lyssnar på vad de har att säga.
Michaela Ahlberg ansåg inte att hennes nuvarande företag är mera korrupt än något av de andra företag som hon har arbetat för.
Charlotte Petri Gornitzka betonade vikten av samarbete. Att Sida kan lära av företagen men att också de kan lära av Sida.
-Jag tror att vi kan göra mer tillsammans. Om företagen inte vore rädda för att själva bli utredda så skulle vi kunna samarbeta mer, hävdade Charlotte Petri Gornitzka.
Kenneth Leverbeck
april 2014
Transparens i de 20 största företagen i Sverige
Transparency International Sverige (TI Sverige) har genomfört en studie av de 20 största företagen i Sverige och tillämpat samma metod som i den internationella studien.
Studien pekar på att de undersökta svenska företagen i genomsnitt presterar bättre än sina internationella konkurrenter.
Men det finns fortfarande en förbättringspotential. Det konstaterar Ann Wilkens, ordförande i Transparency International Sverige.
I den svenska studien fick fem företag den högsta poängen (100 procent) i sin rapportering om antikorruptionsprogram.
I den internationella studien fick Statoil högst poäng för sin land-för-land- rapporteringen med 50 procent. Genomsnittet låg på 4 procent och 41 företag fick inga poäng alls.
I den svenska studien var resultat, land-för-landrapportering – Tele2(70 procent), SEB(60 procent), H&M(30 procent), SCA,Swedish Match(20 procent), Nordea(19 procent), och Electrolux och Sandvik(15 procent).
Alfa Laval, Assa Abloy, Atlas Copco, Ericsson, Handelsbanken, Investor, Scania, Skanska, SKF, Telia Sonera och Volvo hamnade däremot på 0 procent.
Full poäng krävde fullständig redovisning av inkomst, investeringar, inkomstskatt och bidrag till välgörenhet i samtliga länder.
Resultaten för de svenska företagen låg visserligen över företagen i den internationella studien men de var ändå ganska låga.
Transparency International Sverige – Rapport no.1/2013.