I sin bok Here Be Dragons: Science, Technology and the Future of Humanity (Oxford University Press, 2016) argumenterar forskaren Olle Häggström för att vi behöver agera med helt annan grad av framsynthet än vad som sker idag.
Olle Häggström är professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola. Syftet med boken är att kartlägga potentiella faror som mänskligheten kan stå inför, så att vi kan närma oss framtiden på ett mycket mer ansvarsfullt sätt än vad som sker idag.
Författaren menar att radikala teknologier inom t.ex. bio-, nano- och IT-området utlovar enorm potential till ekonomisk vinning och förbättrade villkor för mänskligheten. Men att nya tekniker också kan föra med sig betydande faror; inklusive risk för mänsklighetens undergång.
Enligt Olle Häggström brister det ofta i den statistiska analysen i vetenskapliga studier. Dessa brister är så vanliga att de utgör en allvarlig flaskhals vid produktion av god vetenskap, menar han.
Det här har också lett till en omfattande debatt bland forskare inom en rad ämnesområden. De flesta är ense om att något är på tok men att åsikterna går isär om vad som behöver göras.
Vissa experter vill gå så långt som att förbjuda bruket av en del klassiska statistiska beräkningsmetoder.
Författaren varnar för att vissa tekniska innovationer som ligger framför oss faktiskt kan göra livet på Jorden sämre och i extremfallet leda till utrotning av mänskligheten.
I sin bok ger Olle Häggström olika scenarier; hot från utomjordingar, att Large Hadron Collider (LHC) producerar ett okontrollerbart svart hål, men också om en ökad användning av humant tillväxthormon som ger obehagliga konsekvenser för livet på jorden.
Som exempel ger han också ett scenario från år 2056 då forskare har skapat den första datorn med övermänsklig intelligens. Programmerare har dessutom dristat sig till att utbilda datorn i etik.
Syftet är att maximera den individuella lyckan i universum.
Datorn får i uppgift att ta reda på vilka individer som inte är glada och åtgärda detta; maskinen bestämmer sig istället för att utrota dem. Det gör visserligen att den mätbara lyckan i universum på en gång ökar men samtidigt att det inte längre finns några människor kvar som kan njuta av den.
Kenneth Leverbeck
februari 2016